Com a consultora d’adopció digital i gestió del canvi, un dels reptes a què m’enfronto sovint és la bretxa digital que separa els empleats i la tecnologia.
Hi ha moltes maneres d’abordar aquest desafiament i facilitar una transició amb èxit cap a un entorn més digital, però m’agradaria poder compartir algunes de les que, des de la meva experiència, funcionen en la majoria dels casos:
Abans d’implementar qualsevol solució, és fonamental comprendre la bretxa digital en el context específic de cada organització. Quines són les habilitats digitals que falten? Quines eines tecnològiques són necessàries? Quins són els obstacles culturals o de resistència al canvi? Realitzar una avaluació exhaustiva és el primer pas.
Aquesta és una de les claus que es repeteix en tots els processos d’èxit, no només per abordar la bretxa digital, sinó per a qualsevol procés o projecte que impliqui canvis o alteracions en el dia a dia dels empleats, els processos de treball i les eines que fan servir.
Explicar el “per què” darrere del canvi digital és essencial per guanyar la confiança dels empleats. De vegades a través de workshops, xerrades o sessions informatives que ens permetin abordar les seves inquietuds i mostrar com la tecnologia pot millorar la feina diària.
No hi ha una talla única per a la formació digital. Adaptar els programes a les necessitats individuals és crucial. Alguns empleats poden requerir cursos bàsics sobre eines de col·laboració i comunicació, mentre que altres poden necessitar formació avançada en anàlisi de dades o automatització de processos.
Fomentem la mentalitat de “prova i error”. Convidant els empleats a explorar amb les noves eines i aplicacions. La innovació no sorgeix sense riscos.
Moltes vegades és important establir un equip de suport dedicat per resoldre problemes i respondre preguntes. Aquest pot tenir molts formats, per exemple, posar a disposició dels empleats una pàgina de reserves que els permeti tenir temps amb un expert, de forma individualitzada, perquè els acompanyi i els ajudi.
És essencial proporcionar accés a recursos digitals, vídeo tutorials i/o documentació perquè els empleats puguin consultar en qualsevol moment i continuar aprenent al seu ritme.
En definitiva, hi ha moltes més eines que podem utilitzar, depenent de cada cas i cada necessitat. Aquestes són només algunes de les que fem servir des de Raona al nostre dia a dia. Vols que parlem de com afrontar la bretxa digital dels teus empleats? La tecnologia no es para, no deixem ningú enrere en el procés!
Sílvia Bernadó
Compartir en Redes Sociales
© Raona 2025. All Rights Reserved